Едукација

 

"Едукација ученика основних школа о значају народног градитељског наслеђа" је део пројекта "Атлас народног градитељства Србије".
Потпројекат је настао са задатком да међу децом популаризује знање о народном градитељском наслеђу, што би у перспективи резултирало даљим интересовањем за тему и пректичном применом њених аспеката. Идеја је да деца, кроз забавне активности прилагођене њиховом узрасту, у виду квиза и ликовног и литерарног конкурса, неформално стичу знање из ове области. Далекосежни циљ потпројекта је добијање едуковане популације о важности објеката народне архитектуре и неопходности њиховог очувања, што води ка правилној и успешној заштити на ширем плану.

 

Општина Ариље    
Квиз знања одржан је 12.06.2007. године. Победник квиза била је екипа "Змајеви" из основне школе у Трешњевици.

Ликовни конкурс за ученике основних школа "Старе куће, благо нашег краја" завршен је изложбом радова.

IMG_5884.JPG

P9100190.jpg

IMG_5881.JPG

P9100194.jpg

   
   

 

Општина Бела Паланка

   
 Квиз знања одржан је  20.06.2007. године. 
 
                       belapalanka7web.jpg   belapalanka4web.jpg
Током јуна и јула месеца одржан је ликовни и   литерарни    конкурс "Старе   куће, благо нашег краја"                        belapalanka3web.jpg  P1010088.jpg
    P1010095.jpg  knja_008.jpg
                                     

...Свакога дана пупољци би се расцветали и тако још више улепшавали двориште и околину. Свакога дана моја чукунбаба Лепосава копала би цвеће, а чукундеда би га заливао... Ја са задовољством могу да кажем да је то кућа мојих предака, јер и дан данас и ако је око ње обрасла трава кад тад излети по неки пупљак.

 

Општина Чајетина 

У музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну, у  октобру 2007. године, одржано је такмичење у знању о народном градитељству.                 Copy_of_DSCN3582_copy.gif  DSCN3585_copy.gif
 

Млади Чајетинци су инспирацију за ликовни и литерарни конкурс "Старе куће, наше благо" пронашли у оближњем етно-парку.                            

   

        DSCN3598_copy.gif   DSCN3599_copy.gif

  

Општина Пожега     

15. новембра 2007. године одржан је квиз о народној архитектури пожешког краја. Победила је екипа "Мудрице" из ОШ "Емилија Остојић". Такмичење је употпуњено представљањем ликовних и литерарних радова на исту тему.      "Где градити кућу, 
    треба мислити  о сванућу.
    Кад сунце изађе,
    домаћин се снађе,
    иде да место за кућу пронађе."

    III-б, ОШ "Емилија Остојић"

 

Општина Сврљиг    

Picture_003_copy.gif
Picture_004_copy.gif
PC170007_copy.gif

III_nagrada._Milica_Basaric_VII2
I_nagrada__Sanja_lazarevic__III_1
II nagrada, Zeljko Randjelovic III2
  Квиз знања о народном градитељству одржан је крајем 2007. године.   

"Старе куће из сврљишког краја" била је тема за ликовни и литерарни конкурс.                               


Општина
Ужице

Почетком маја 2008. године ђаци ужичких основних школа су се надметали у знању о народном градитељству сво г краја. Све екипе које су учествовале у такмичењу су показале одличну спремност и заинтересованост за тему, тако да је било тешко доћи до победничког тима. Радови са ликовниг и литерарног конкурса на тему "Стара кућа - док је чуваш и ти трајеш" били су изложени у периоду реализације квиза.
 

Општина Аранђеловац

"Многи кажу, оно што је прошло више не постоји. То није тачно! Постоји и те како. Сакривено је између четири зида мале трошне куће. Фотографије, гвоздени кревет, лампа на гас, стари ћилим, све је то остало и говори ми како су они некад ту живели. Ништа се није променило. Кад одем тамо, као да је време стало."                   

                                                            Иван Белошевац, ОШ "Светолик Ранковић"

Почетак априла 2008. године је међу основношколцима у Аранђеловцу био у знаку народне архитектуре. У том периоду је одржан квиз и завршен ликовни и литерарни конкурс на тему "Стара кућа, док је чуваш и ти трајеш". Такмичење и изложба најбољих радова допуњени су пригодним музејским експонатима. Победници квиза су екипе "Родни крај" и "Храст". 

 
         
   

 

Општина Зајечар

18. новембра 2008. године у ОШ "Ђура Јакшић" отворена је изложба дечјих радова на тему народног градитељског наслеђа. Изложба је употпуњена презентацијом награђених радова са литерарног конкурса на исту тему.

Народна архитектура је и следећег дана међу основношколцима била централна тема. Разлог томе је квиз знања у коме су победиле екипе из ОШ "Љубица Радосављевић Нада" из Зајечара и ОШ "Јеремија Илић Јегор" из Рготине.

P1010015_copy.gif
P1010013_copy.gif
P1010024_copy.gif
P1010042_copy.gif
P1010044_copy.gif
P1010047_copy.gif
     
 "...Срећна сам зато што су моји домаћини задовољни. А да ја не бих пропала они ће ме окречити, ставиће нове греде, опремиће ме. А знаш ли зашто? Зато што чувајући имање својих предака, чувајући своју културу и обичаје, људи ће једино тада опстати и трајати кроз векове. - заврши и ућута се стара кућа." 

                                          Бојана Миленковић  VII-2                                      

 Општина Неготин

P1010010_copy.gif 

P1010063_copy.gif

У Дому културе, 24. 11. 2008. године, великом броју посетиоца представљени су ликовни и литерарни дечји радови.

С обзиром на број пристиглих радова на конкурс, могло би се рећи да је младим Неготинцима народна култура била права инспирација.

P1010015 copy_1.gif

P1010060_copy.gif 

Такмичење о познавању културе и историје неготинског краја окупило је осам основних школа. Након готово изједначене борбе у финалу са екипом из Прахова, победили су ученици из ОШ "Вук Караџић" из Неготина.

P1010076_copy.gif

 P1010066_copy.gif

 

Општина Ивањица

Средином децембра 2009. године у Ивањици је одржан квиз током кога су основношколци показали знање о народном градитељству, историји и обичајима свог краја. На такмичењу је учествовало 18 екипа, а побеници су ђаци из ОШ "Др. Н. Кашанин" из Девића, екипа "Студеница".
Такмичење је пратила изложба ликовних радова на тему "Старе куће ивањичког краја". Пројекат за завршен доделом награда победницима квиза и ликовног и литерарног конкурса.