Кош

Кош Радоја и Мирослава Секулића

Село: 
Чумић
Власник: 
Радоје и Мирослав Секулић
Датум обрађивања: 
14/05/2007 (All day)
Укупан опис: 
Два коша окренута један према другом, под једним кровом, подашчаним и покривеним ћерамидом. Кров са три стране има наглашену стреху, док је са четврте стране дубоки трем који носе декорисани стубови са јастуцима и таваницом од шашоваца. Кошеви су грађени у јакој и дрвеној конструкцији са страницама од плетеног прућа. Између њих је капија са пространим пролазом кроз коју се из економског улази у чисто двориште. Пролаз уједно служи као радни простор из којег се у кошеве улази дрвеним степеницама, тако да су кола са кукурузом заштићена од атмосферилија док се послује око коша. Са једне стране накнадно је дозидан амбар од талпи, са кровом који се наставља на кош, а покривен је црепом.

Кош Маџаревића

Село: 
Лужнице
Власник: 
Породица Маџаревић
Датум обрађивања: 
01/09/2007 (All day)
Укупан опис: 
Кош прућар правоугаоне основе постављен је на подзиде од ломљеног камена. На подзиде су постављене четири греде по ширини које носе темељаче. Са крајева темељача полазе косници који са средишњим појасем греда дају чврстину конструкцији испуњеној плетером од прућа. У кош се улази преко вратница постављених са уже стране. Кров је покривен ћерамидом са наглашеном стрехом.

Кош Момира Симовића

Село: 
Грдовићи
Власник: 
Момир Симовић
Датум обрађивања: 
20/09/2005 (All day)
Тип објекта: 
привредни
Укупан опис: 
Кош је правоугаоне основе, са задње стране благо заобљен. Израђен је од плетеног прућа са двосливним кровом покривеним бибер црепом. Темељ коша је у виду два танка камена зида од приклесаног камена спајаног кречним малтером. У средишњем делу основу коша носе и два камена стуба. Врата се налазе на запаној фасади и до њих воде степенице од дрвета.

Кош Слободана Дрндаревића

Село: 
Рупељево
Власник: 
Слободан Дрндаревић
Датум обрађивања: 
20/07/2005 (All day)
Тип објекта: 
привредни
Укупан опис: 
Прућем плетени салаши, за смештај и чување кукуруза у клипу, и данас су присутни у сеоским двориштима, мада их смењују салаши од резане грађе и ексерима закуцаваних летвица. Салаш Слободана Дрндаревића, рађен у конструкцији од тесане грађе и покривен шиндром, лучно изведеном са уже стране, по начину израде и употребљеном материјалу представља пример изворног народног градитељства, изузетно ретко потпуно сачуван у првобитном стању. Његовом изворном изгледу доприноси и начин постављања на шест укопаних каменова, понегде званих тумбаси, који је био уобичајен у прошлости. Кош је у прилично лошем стању.
Сакупљач садржаја